
Podczas realizacji innowacji zaistnieją sytuacje, które wzbudzą zainteresowanie dzieci sporządzaniem i degustacją przygotowanych potraw z darów jakie dają nam poszczególne pory roku. Może się także zdarzyć, że dziecko dotychczas nie jadło pewnych warzyw lub owoców, nie znało więc ich smaku. Poznanie specyfiki pracy kucharza może być przyczynkiem do rozbudzenia doświadczeń kulinarnych dzieci i wzbogacenia ich menu poprzez poznanie nowych smaków. Okres świąteczny jest okazją do zorganizowania warsztatów kulinarnych z rodzicami, podczas których przygotowywać można świąteczne piernieczki, soki, sałatki i musy owocowe, a z szefową przedszkolnej kuchni dzieci chętnie przygotują ciasto na szarlotkę. W ten oto sposób świat przyrody poprzez dary sadu i ogrodu warzywnego wplata się w tematykę innowacji „Kucharz i odkrywanie świata”.
Okres w przedszkolu jest, to bardzo ważny czas na wdrażanie nawyków żywieniowych oraz prawidłowych postaw i zachowań. Postawy, umiejętności jak i nawyki, które dzieci wynoszą z przedszkola, procentują w dorosłym życiu lepszym funkcjonowaniem społecznym i zawodowym. Przeprowadzona innowacja promuje aktywne metody nauczania i wychowania, a dla przedszkolaków to zabawa i wielka przygoda, której efektem będzie dostrzeżenie jakie dobra daje nam świat przyrody oraz kulturalne zachowanie się przy stole podczas jedzenia.
Innowacja zostanie przeprowadzona od października 2022
do czerwca 2023r.
Innowacja zostanie przeprowadzona w grupie Sówek przez mgr Joannę Siudak